The Last Drive w/ Nellcôtes live at Factory (THU 23/05)


THE LAST DRIVE
Έχοντας τις ρίζες τους στην έκρηξη του punk στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι Last Drive εισβάλλουν στην ελληνική μουσική σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του ’80, κατακτώντας κοινό και κριτικούς. Ο μοναδικός speed-trash-garage-punk ήχος τους σε
συνδυασμό με τις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους προκαλεί αίσθηση στο underground της εποχής, καθιερώνοντάς τους στη συνείδηση των ελλήνων rockers.
Το πρώτο τους LP με τίτλο Underworld Shakedown (1986), εκτός από θριαμβευτικές κριτικές, τους δίνει την ώθηση να ξεπεράσουν τα όρια της χώρας και να πραγματοποιήσουν την πρώτη ευρωπαϊκή τους περιοδεία. Οι Last Drive προκαλούν αίσθηση στο εξωτερικό, καθώς τρία κομμάτια από το LP κυκλοφορούν σε σινγκλ από την αμερικανική εταιρεία Voxx, ενώ άλλα περιλαμβάνονται σε garage συλλογές (Battle of the Garages, Sounds of Now!).

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι στο επόμενο άλμπουμ τους, Heatwave (1988), στην παραγωγή συμμετέχει ο Peter Zaremba των Fleshtones και ότι η γερμανική εταιρεία Music Maniac κυκλοφορεί τον δίσκο σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια εποχή, ο Θόδωρος
Αγγελόπουλος επιλέγει δύο κομμάτια τους για ισάριθμες σκηνές της ταινίας του Τοπίο στην Ομίχλη. Λίγο αργότερα, η Music Maniac, ενθουσιασμένη από την υποδοχή του Heatwave κυκλοφορεί το Their Story So Far, ένα CD με τα δύο πρώτα τους άλμπουμ.

Τον Δεκέμβριο του ’89 κυκλοφορούν το EP Time το οποίο έχουν ηχογραφήσει στο Βερολίνο, κερδίζοντας για άλλη μια φορά το κοινό. Παράλληλα, η γνωριμία τους με τους Dream Syndicate οδηγεί στη συνεργασία τους με τον Paul B. Cutler, ο οποίος αναλαμβάνει την παραγωγή στο επόμενο άλμπουμ τους, Blood Nirvana (1990).
Μία από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές τους, το Blood Nirvana σηματοδότησε την στροφή του γκρουπ σε πιο σκληρούς ήχους και κυκλοφόρησε στην Γερμανία, Ισπανία και λίγο αργότερα στην Βόρειο Αμερική από την Restless Records.
Το καλοκαίρι του 1991 οι Last Drive περιοδεύουν μαζί με τους Dead Moon στη Γερμανία, βάζοντας τα θεμέλια μιας μακριάς φιλίας. Το καλοκαίρι του ’92 ο Paul B. Cutler επιστρέφει στην Ελλάδα, για άλλη μια «μαγική» συνεργασία. Η ηχογράφηση και η μίξη των 11 τραγουδιών που αποτελούν το υλικό για το επόμενο άλμπουμ τους
έγινε στην Αθήνα, ενώ τo mastering έγινε στο στούντιο Futuredisk του Χόλιγουντ. Το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό concept με περισσότερα ηχοχρώματα, πιο σκληρή γλώσσα αλλά και μια βαθιά γεύση αισιοδοξίας. Όλα τα στοιχεία του F*head Entropy, όπως ονομάστηκε το τέταρτο LP τους.

Το 1993 οι Last Drive ξεκινούν περιοδεία στην Ισπανία και συνεχίζουν με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια τους συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε συλλογές του εξωτερικού, ανάμεσά τους το tribute στους Suicide, όπου οι Drive συμμετέχουν με μια διασκευή του “Outlaw” του Alan Vega.
Τον Απρίλιο του ΄94 μπαίνουν και πάλι στο στούντιο για να ηχογραφήσουν την καινούργια τους δουλειά, με την συμμετοχή στην παραγωγή του ηχολήπτη τους στις ζωντανές εμφανίσεις, Jim Spliff. Το Subliminal (RCA) φέρει την προσωπική
σφραγίδα ενός γκρουπ που μπορεί να κινείται ελεύθερα στις επιρροές του αλλά και να βάζει τη προσωπική σφραγίδα του σε ό,τι κι αν διαλέγει να επεξεργαστεί. Ο δίσκος αυτός είναι ο τελευταίος της πρώτης εποχής του συγκροτήματος.

To 2007 οι Last Drive επανενώνονται για μια σειρά από εκρηκτικές συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανανεώνοντας τη σχέση με το κοινό τους. Ηχογραφούν το πρώτο live LP του συγκροτήματος με τίτλο Time Is Not Importantπου κυκλοφορεί από το label της μπάντας Happy Crasher, ενώ παράλληλα έχουν το
πρώτο τους best of με τίτλο The Bad Roads-The Best of the Last Drive. Παράλληλα γυρίζεται το πρώτο ντοκιμαντέρ για την μπάντα, το 20000 Miles Ahead – A Last Drive Story σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κοτσέλη. Δυο χρόνια αργότερα, (άνοιξη 2009) οι Last Drive κυκλοφορούν το έβδομο fulllength LP τους με τίτλο Heavy Liquid, που γίνεται δεκτό με εξαιρετικές κριτικές. Oδίσκος δίνει την έμπνευση για την έκδοση At The Drive Ink, όπου κορυφαίοι Έλληνες
κομίστες ντύνουν με τις εικόνες τους τις ιστορίες τοδίσκου.Παράλληλα αρχίζουν οι επανεκδόσεις των προηγούμενων LP της μπάντας, και μια ολόκληρη νέα γενιά ακροατών έρχεται σε επαφή με τα τραγούδια των Drive. Οι συναυλίες συνεχίζονται και το 2011 κυκλοφορεί από την Inner Ear το EP News from Nowhere. Με έναν νέο κιθαρίστα, τον Στέφανο, εμπλουτίζουν το ηχητικό τους οπλοστάσιο και συνεχίζουν.

Τον Δεκέμβριο του 2013 οι Drive γιορτάζουν τα 30 χρόνια της παρουσίας τους με δύο συναυλίες στο Gagarin 205, στις οποίες συμμετέχουν αγαπημένοι φίλοι τους από όλη την πορεία τους, ανάμεσά τους οι Dead Moon που φτάνουν ειδικά για αυτό τον
σκοπό από το Portland. Η εμπειρία καταγράφεται στο δεύτερο ντοκιμαντέρ για τους Drive με τίτλο And The Engine Is Still Running σε σκηνοθεσία Σέργιου Βαφειάδη.
Ακολουθεί μία ακουστική περίοδος για το συγκρότημα, κατά την οποία παράλληλα οι Drive συνθέτουν νέο υλικό. Το καλοκαίρι του 2017 ηχογραφούν το έβδομο, ομώνυμο LP της μπάντας το οποίο κυκλοφορεί την άνοιξη του 2018 από τις Labyrinth of Thoughts/Lab Records.

Contact: 2contact.thelastdrive@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/thelastdrive/
YouTube: https://www.youtube.com/c/theLastDrive
Bandcamp: https://thelastdrive.bandcamp.com
The Last Drive Discography @ Discogs:
https://www.discogs.com/artist/799368-The-Last-Drive

Special Guest : Nellcôtes
Factory Live Area & Club Culture
THURSDAY 23/05
ENTRANCE: 10e
Doors : 21:00